Pàgines

dimecres, 16 de novembre del 2016

PORRERES, PER LA JUSTÍCIA, LA REPARACIÓ I LA MEMÒRIA

Des d'Esquerra de Menorca volem manifestar la nostra satisfacció per la tasca que es realitza a la fossa comuna de Porreres, on ja s'han pogut descobrir nombrosos cossos de persones assassinades i enterrades en secret, durant la guerra civil a Mallorca.


Sense cap mena de dubte que és important la presència de l'equip de la Societat de Ciències Aranzadi, dirigit pel professor de medicina legal, forense i antropòleg, Francisco Etxeberria.

Sense cap mena de dubte és bàsica l'ajuda altruista de nombrosos familiars de desapareguts i voluntaris, exemple de mobilització.

Sense cap mena de dubte que és transcendent la feina que ha fet des de fa molts d'anys l'Associació Memòria de Mallorca, concretada ara en el mapa de fosses de la repressió franquista i en la realització del Pla d'exhumacions de fosses de desapareguts 2016.

Tota aquesta campanya actual també s'ha pogut realitzar per l'aprovació – per unanimitat- de la dita llei de Fosses, per part del Parlament Balear, i pel compromís del Govern balear, manifestat, entre d'altres, amb el finançament dels treballs de recuperació de la memòria.

Si tenim en compte que molts d'aquests cossos corresponen als que, oficialment, eren donats per desapareguts, fugitius a Menorca o a la península, mai reconeguts pel govern franquista com a assassinats, hi queda encara molta feina, d'identificació.

Per això, aquesta tasca ara iniciada ha de rebre el reconeixement ciutadà, el suport i la col·laboració.