Pàgines

dijous, 31 de març del 2016

A Sant Llorenç (Alaior) no es vol fer un agroturisme sinó un hotel

La notícia és que el projecte per fer un establiment d’agroturisme a les cases de Sant Llorenç (Alaior) està pendent de la declaració d’interès general que ha d’atorgar el Consell Insular de Menorca. Si s’atorga, els promotors podran obrir un “agroturisme” de 44 habitacions dobles amb bany, espais comuns, de restauració, piscina, etcètera.

Des d’Esquerra de Menorca esperem que el Consell Insular de Menorca denegui la declaració d’interès general, i aquests són els arguments:

1.- Esquerra de Menorca – Esquerra Unida estam a favor del propòsit inicial de l’agroturisme: això és, dedicar espais buits d’una explotació agrària per acollir uns visitants en allotjament. Inicialment, per diferenciar l’agroturisme de l’hotel rural, s’establien una limitació de places que cada tipologia d’establiment podia acollir.

2.- El projecte de Sant Llorenç (Alaior) no té res a veure amb la filosofia de l’agroturisme:

- El promotor no és el propietari d’un lloc o el pagès-propietari, sinó un promotor turístic que ja té establiments a Menorca, com el de ca’n Faustino (Ciutadella) i que era el mateix que havia iniciat l’estrambòtic projecte de Llucalari.

- Intentar fer passar un conjunt de 44 habitacions dobles amb bany, a més de tots els espais auxiliars i comuns, com un establiment d’agroturisme no té ni cap ni peus, ja que, en realitat, el projecte és d’un hotel en el medi rural.

- L’explotació agrària que es presenta com a justificant no és més que una excusa per al negoci turístic, ja que en cap cas seria la primera font d’ingressos de l’establiment, ni la que promou una major ocupació.

- La terciarització progressiva del medi rural va clarament en contra de la filosofia de sostenibilitat i dels compromisos de Menorca com a reserva de Biosfera.

La declaració d’interès general és un mecanisme per permetre activitats determinades que no estarien permeses per la normativa, si es considera que l’activitat és d’un interès general de la població.  En aquest cas està prou clar que es tracta d’un interès econòmic d’un promotor individual i prou.

Per aquest motiu esperem que el projecte no obtengui la necessària autorització del Consell Insular de Menorca

Esquerra de Menorca