Pàgines

dimarts, 13 d’octubre del 2015

JA ENS FAN PAGAR PEL SOL

Aquests dies, el Govern de Mariano Rajoy ha aprovat el denominat “impost de sol”, o sigui, un impost que haurem de pagar aquells que tenim una instal·lació fotovoltaica pel propi consum. Si la inversió inicial ja és un fre al creixement d’aquesta forma de producció energètica, amb la nova mesura ja s’aturarà de cop. La quantitat a pagar és tan alta que no sortirà a compte consumir energies netes i molts usuaris d’aquestes estaran empesos a seguir consumint energia de les elèctriques. Tot i que en els territoris insulars i en els autoconsumidors de menys de 10 Kw no s’aplicarà d’immediat, Esquerra de Menorca-IU vol manifestar: 

  1. La mesura de gravar econòmicament l’autoconsum d’energia solar afavoreix directament a les companyies elèctriques, que són un aparell de pressió tan gran com el nombre d’ex-ministres, alts càrrecs i polítics a bon sou que tenen en els seus consells d’administració. 
  2. La mesura pot frenar l’increment ja lent d’instal·lació de plaques solars a les cases, això és la implantació d’una font d’energia neta i renovable en un temps on totes les alarmes s’han encès a causa d’un canvi climàtic que sembla imparable. 
  3. Vèiem amb preocupació com aquelles campanyes públiques de promoció i subvenció de les instal·lacions particulars d’energia solar s’han tornat ara, via Decret, campanyes de repressió econòmica de la decisió de “prendre el sol” a casa. 
  4. Considerem que en tost d’obligar a buidar l’energia sobrant de forma gratuïta a la xarxa, s’hauria d’implantar el balanç net, o sigui, poder abocar a la xarxa elèctrica l’excedent d’energia no consumida a la casa i després recuperar-lo en les hores sense sol, a canvi d’una quota de manteniment, com es fa a països com Alemanya, Dinamarca, Portugal, Itàlia, Mèxic, Estats Units, etc. El govern no només nega això, sinó que anuncia una nova taxa per a aquells que recorrin a bateries per a acumular energia durant les hores de sol per a emprar-la després. 
  5. El decret també elimina la possibilitat de l’autoconsum compartit entre diferents usuaris, com per exemple en polígons industrials, en comunitats de veïns, en blocs d’apartaments, etc., amb la qual cosa es posen més obstacles. 
  6. El nou govern que sorgeixi de les eleccions de 20 de desembre haurà de derogar aquest decret, el darrer favor del poder a les elèctriques. 



Des d’Esquerra de Menorca creiem que en tost de penar la generació d’energia solar s’hauria de premiar i promocionar perquè així els consumidors són actors actius en el sistema general elèctric, perquè suposa un estalvi per als consumidors i afavoreix la competitivitat; perquè es produeix energia a partir d’una font gratuïta, inesgotable, neta; perquè la generació d’energia a casa evita que s’hagin d’ampliar amb costoses inversions (que paguen els consumidors) en ampliació i creació de noves xarxes; perquè genera activitat econòmic i llocs de feina locals; perquè redueix la força de les gran empreses elèctriques a l’hora d’imposar la seva voluntat.