Pàgines

divendres, 4 de setembre del 2015

Esquerra de Menorca davant el drama dels refugiats

Imatges impactants omplen les darreres setmanes els informatius de televisió i premsa escrita, estem davant una crisi humanitària sense precedents. Persones que es veuen abocades a sortir de països com Síria, Afganistan o Eritrea, en recerca de refugi fugint dels conflictes bèl·lics que assolen aquests estats. 

El nombre de persones que han sol·licitat asil polític aquest any 2015 ja superen les 400.000, i les previsions diuen que podrien arribar a ser més de 800.000 abans de final d’any. Com podem veure dia rere dia, moltes d’aquestes persones malviuen en camps de refugiats en condicions infrahumanes esperant resposta a les seves peticions d’asil, a una UE incapaç d'assumir les seves responsabilitats davant les onades de milers de persones que intenten desesperadament travessar unes fronteres en recerca de pau. El drama no acaba aquí, ja que són molts els que moren en l’intent, ofegats intentant arribar a través del Mediterrani, d’esgotament després de caminar centenars de quilòmetres, de fam en els camps de refugiats,... 

Les polítiques dutes a terme per la UE fins ara no han fet més que empitjorar la situació; unes polítiques de defensa i control de fluxos, de persecució als migrants, d'implantació de traves administratives als refugiats i de militarització de les fronteres,... 
Esquerra de Menorca expressa que l'única solució proposada pels governs, la via de la seguretat, no és viable, ni en termes d'humanitat ni en termes polítics. Europa té l'obligació de protegir a les persones que intenten arribar al nostre territori i han d'invertir en polítiques pel desenvolupament i en polítiques d'integració. 

Considerem que és urgent posar en marxa, entre altres mesures, un pla d’acollida per a totes les persones que estan travessant el Mediterrani i les fronteres dels Estats membre cercant un país que les aculli. Al mateix temps és necessari establir vies legals per agilitzar l’entrada de refugiats de forma segura i facilitar que les nostres ambaixades i consolats en els seus països puguin expedir visats humanitaris. Amb aquestes mesures s’evitaria la dependència de les màfies de tràfic humà o que les persones afectades s’hi juguin la vida. Immediatament després s’haurien d’activar altres mesures per a solucionar els conflictes que pateixen aquests països i l’ajuda humanitària sobre el terreny. 

Pel que fa a la manera del govern espanyol d’afrontar la situació, s’està essent insolidari i egoista. El nombre de refugiats que està dispost a acollir el govern del PP no supera les 2500 persones quan la UE ens sol·licita que rebem unes 5000. Per fer front a aquestes males pràctiques de la dreta conservadora, hi ha ciutats espanyoles, governades per partits de l’esquerra progressista, que s’estan declarant “Ciutats d’acollida de refugiats”. D’aquesta manera, a ciutats com Barcelona s’està posant en marxa un registre de famílies que vulguin ajudar als refugiats, sigui amb allotjament o amb contribucions materials. La capital de l’Estat se sumarà a aquesta iniciativa ben aviat, així com els propers ajuntaments d’Inca i Palma de Mallorca són altres que s’hi sumaran pròximament. 

Des d’Esquerra de Menorca, reclamem que els dirigents polítics del CIM i dels Ajuntaments estiguin a l'alçada de les circumstàncies; assumeixin les seves responsabilitats i coordinin una resposta ràpida amb l'administració autonòmica i les administracions municipals.