Pàgines

dilluns, 27 d’abril del 2015

EM – EU denuncia que la situació laboral actual a Menorca està molt enfora de la recuperació i proposa una sèrie de mesures per crear ocupació de qualitat.

Esquerra de Menorca – Esquerra Unida denuncia que la situació laboral actual a Menorca està molt enfora de la recuperació, ja que les successives reformes laborals del PP i del PSOE han permès un augment de l’explotació laboral, la destrucció de ocupació fixa i ha estimulat els contractes temporals, precaris i a temps parcial. Avui es fan menys hores de feina que fa un any, el 49% dels assalariats ho són amb contractes a temps parcial, el 34% dels aturats no reben prestacions, una part important de la gent que té feina igualment necessita el servei d’entitats com Càritas, per poder menjar, és a dir tenir feina no significa estar fora de la pobresa i l’exclusió social.

La pèrdua de poder adquisitiu, motivat per la distorsió entre els increments dels preus de consum i molt especialment l’habitatge, davant  l’increment del salari, similars a l’IPC, que no contempla les puges de l’habitatge, ha fet que molts treballadors es trobin actualment amb un pèrdua important del seu poder adquisitiu i en clar retrocés, situació que s’ha agreujat amb l’excusa de la crisi.

El Consell Insular no té competències en política laboral ni de formació, però EM-EU defensa que des del CIM s’ha de liderar exigir a les administracions responsables, els recursos i les iniciatives pertinents per combatre l’atur i l’ocupació de mala qualitat. És imprescindible donar un impuls a la concertació social si volem sortir de la crisi, amb un PACTE PER L’ECONOMIA L’OCUPACIÓ I LA COHESIÓ SOCIAL, sent el més urgent l’elaboració d’un pla contra l’atur, que dediqui primer de tot els recursos per als més dèbils, els aturats sense formació i de llarga durada, que dediqui els recursos necessaris, a les persones que puguin estar sense cap tipus de cobertura social i amb dificultats d’inserció al mercat laboral. És bàsic impulsar polítiques actives d’ocupació, que garanteixin itineraris que acompanyin els desocupats, des de que entren al SOIB fins que troben una feina i que ajudi les persones en actiu a millorar la seva situació i poder promocionar laboralment.  No es tracta només de crear més ocupació sinó que aquesta ha de ser millor en qualitat i estabilitat, objectiu que només és assolible amb treballadors i treballadores  ben formats i altament qualificats.

A Menorca cal revitalitzar el diàleg amb tots els agents socials i impulsar un pacte d’ocupació per la legislatura, aconseguir la descentralització i coordinació  de les funcions que té assignades el Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB). Així per als propers anys s’ha d’avançar d’una manera decidida en la configuració estable d’una estructura de gestió de les polítiques que es defineixin en el marc del  Pacte per a l’Ocupació de Menorca  i la posada en funcionament de la comissió insular del SOIB.

EM-EU defensa que al conjunt de Menorca i a cada un dels seus municipis s’han de tenir uns criteris clars d’actuació per que fa a les polítiques de formació i ocupació , com per exemple la participació i la concertació social,  la coordinació amb les entitats i agents implicats, el manteniment de l’ocupació al sector públic, la renuncia a figures d’explotació laboral (tot i ser legals), mancomunar el màxim de serveis públics, a nivell insular, sempre que açò permeti donar un millor servei al ciutadà, reduir despesa i manteniment de l’ocupació pública de qualitat i qualificat, no substituir, externalitzar o privatitzar serveis públics. A més, s’ha d’estimular l’ocupació verda, donar suport al tercer sector i al cooperativisme, facilitar totes les mesures encaminades en la potenciació de la R+D+i i l’ús sostenible dels recursos i potenciar les energies renovables.

Som l'Esquerra
Som Esquerra de Menorca