Pàgines

dilluns, 27 d’abril del 2015

A la Festa Internacional del Treball, crida d'EM-EU

Vivim en aquest 1 de maig l’intent del gran capital de consolidar un model de sortida de la crisi greument perjudicial per als treballadors i treballadores, inspirat en la ideologia neoliberal.

Tracten d'endossar definitivament els costos de la crisi als que viuen del seu treball, de consolidar el retrocés dels drets laborals i sindicals i de fer retrocedir la democràcia. En definitiva, de crear les condicions laborals, socials i polítiques per afavorir més encara l'explotació. No podem rallar de crisi, sinó d’estafa.

En l'últim any, les reformes del PP i les retallades han fet augmentar la pobresa, especialment la femenina, i la desigualtat social. Les reformes laborals del PP i del PSOE han disminuït els salaris i relegat els drets laborals i la negociació col•lectiva. En el que va de 2015, els salaris han estat reduïts en mitjana un 7%, mentre les grans empreses, especialment les cotitzades en l'IBEX 35, han augmentat encara més els seus beneficis.

El Govern del PP no ens pot presentar cap balanç positiu de sortida de la crisi. Una mica més de treball a canvi de contractes precaris i salaris miserables. De nou ha aparegut en la nostra societat la figura del treballador pobre que, a més, ha vist minvar el seu dret de protesta per mor de la Llei mordassa.

L'1 de maig és la Festa Internacional del Treball. Enguany el centre d’aquesta lluita, a més dels drets dels treballadors i treballadores, és el control de les fonts energètiques, el model econòmic i social, ambiental i territorial.

Des d'Esquerra de Menorca - Esquerra Unida no només volem expressar la nostra solidaritat amb els treballadors i treballadores de Menorca, sinó també del món, en lluita pels seus drets i amb el desig que Menorca esdevengui un exemple de lluita pels drets de la ciutadania i per un desenvolupament sostenible.

Volem recordar les persones migrants que deixen la vida a Ceuta, Melilla, la Mediterrània i altres llocs, víctimes de la nul•la resposta de la UE i d'un sistema de relacions internacionals al servei dels grans interessos econòmics.

A Europa, el poble treballador grec s'enfronta al setge econòmic, polític i mediàtic de les grans empreses i els bancs europeus que són els que controlen la política de la Comissió i el BCE. De l'anomenat "rescat" de Grècia, només el 9% ha anat a parar al poble rec; la resta, als bancs europeus. Per això, també deim "Tots som Grècia".

A l’estat espanyol, la corrupció forma part d’un model productiu pervers, estimulat pel PP i mantingut pel PSOE i causant fonamental de l'atur. Per EM-EU, en aquest 1 de Maig la lluita per l'ocupació segueix sent l'element determinant de la mobilització i de les alternatives polítiques.

Una ocupació que ha de ser de qualitat i amb salaris dignes. Per aconseguir-ho és imprescindible desenvolupar un nou model productiu, sostenible i democràtic. I això, lligat a un nou projecte de país que garanteixi pa, sostre, i treball, però també salut, educació i dignitat.

Per EM-EU, aquests són els objectius principals de la mobilització de l'1 de Maig i de les alternatives polítiques que ens proposam dur al CIM, al Parlament i als ajuntaments, a través de totes les agrupacions d’electors. Som l’Esquerra i per això, EM-EU és necessària. Feim, per tant, una crida a participar de les mobilitzacions convocades pels sindicats i a participar en la manifestació que dia 1r de maig sortirà a les 12 h de la Plaça Esplanada de Maó.