Pàgines

dijous, 16 d’abril del 2015

Esquerra de Menorca diu no al TTIP


Esquerra de Menorca Esquerra Unida diu no al TTIP i s’afegeix al conjunt d’organitzacions i entitats que arreu del planeta s’estan mobilitzant en contra dels els tractats de lliure comerç i inversions i anima a la ciutadania a participar en el en la  concentració a la plaça del Carme de Maó a les 11 h, convocada per Menorca en Lluita.

Després a les 13 h al Claustre, amb motiu de la Festa per la República, en el Col·loqui amb Javier Couso, els i les assistents podran debatre amb l’eurodiputat de l’esquerra Plural sobre la relació entre l’actual règim, el TTIP i la república.

EM-EU ja va organitzar la conferència col·loqui El TTIP i la pèrdua de la sobirania dels estats i dels pobles, a càrrec de Pablo Jiménez, de la campanya estatal #NoalTTIP, el passat 19 de març; i en la seva assemblea de 28 de març va aprovar un document de suport a la campanya No al TTIP, en què  s'adheria a la crida comú a tot Europa per declarar territoris contraris a aquests tractats mitjançant la signatura de mocions en tots els ajuntaments de Menorca en què té representació.

La Unió Europea i els Estats Units d'Amèrica del Nord negocien des de juny de 2013 el TTIP amb absoluta falta de transparència. Aquest tractat té l’objectiu d’establir un gran mercat transatlàntic amb un potencial de 800 milions de persones que consagrarien el domini de les grans corporacions transnacionals europees i nord-americanes en detriment dels ciutadans d'ambdues parts de l'oceà.

Amb l'argument de rellançar l'economia, aquestes negociacions tenen per objectiu rebaixar les regulacions laborals, socials, econòmiques, sanitàries, educatives, culturals i ambientals com a mitjà de millorar la competència -a costa de la major part de la població- de les grans transnacionals amb altres blocs econòmics del món i augmentar el seu marge de beneficis.
Aquest projecte negociat per i per a les transnacionals és una amenaça extremadament greu per als drets laborals, socials, culturals, ambientals i democràtics ja que lliuraria a interessos privats la sobirania dels estats i dels pobles.

Les conseqüències d'una possible ratificació d'aquest tractat afectarien amplis sectors de la població a banda i banda de l'Atlàntic, i possibilitaria polítiques que limitarien o eliminarien drets laborals com la llibertat sindical o la negociació col·lectiva, que amenaçarien la pervivència de serveis públics com la sanitat, l'educació o el sistema de pensions. A més, posaria definitivament en mans privades la gestió dels residus, del transport o del sanejament i distribució d'aigües, augmentaria la pressió sobre els recursos naturals, etc.

En definitiva, el TTIP permetria la gradual apropiació del poder polític i judicial per part del poder econòmic de les grans corporacions transnacionals.