Pàgines

dilluns, 6 de març del 2017

ESQUERRA DE MENORCA – ESQUERRA UNIDA DÓNA SUPORT A LA VAGA GENERAL EDUCATIVA DEL 9M

Esquerra de Menorca – Esquerra Unida es mobilitzarà amb la comunitat educativa dia 9 de març per a la reversió de les retallades, la inversió en l’educació pública i la derogació de la LOMCE.

Esquerra de Menorca – Esquerra Unida, des del seu irrenunciable compromís amb l’educació pública, ha vingut desenvolupant durant
els darrers anys una intensa campanya contra la LOMCE i contra les retallades educatives per entendre que suposen un atac frontal a l’educació pública que promou un model educatiu inclusiu, laic i democràtic que garanteixi el dret de totes les persones a una educació de qualitat en condicions d’igualtat.

Per això, EM-EU s’uneix al conjunt de la comunitat educativa que exigeix la reversió de les retallades en educació, que han suposat passar de 53.375 milions d’euros invertits el 2009 a 46.000 al 2014, és a dir, del 5% a només el 4,1% del PIB (8.000 milions menys)  enfront d'un 6,2% de mitjana europea, situant-nos en el lloc 25 dels 35 països de l'OCDE. En resum, durant aquest saqueig anomenat crisi els governs han reduït un de cada cinc euros (20,3%) la despesa per estudiant a l'educació pública no universitària.

Amb les últimes polítiques realitzades per successius governs en matèria educativa, estem sofrint una forta deterioració a tots els nivells, cada vegada amb menys professorat i en pitjors condicions laborals, on el material escolar s'ha convertit en un luxe, les beques de transport s'estan retallant fins a la seva desaparició i les famílies s'endeuten per poder pagar els estudis dels seus fills/as.

Aquest procés també es dóna a les universitats públiques, on en els dos últims anys el preu final de la matrícula s'ha encarit un 66% de mitjana. S'ha arribat a un punt en el qual el primer curs de la carrera més barata costarà 1.620€, i repetint assignatura, es necessita pagar fins a cinc vegades més. Si a això afegim que el finançament públic de les universitats ha sofert una caiguda en el període de 2010 a 2014 per import de 1.213 milions d'euros. I la retallada en les despeses de personal ha suposat una disminució de 7.500 ocupacions públiques i que les retallades en el finançament per a la recerca han estat significatius des de l'any 2008 amb una mitjana del 24,6%. Estem davant el desmantellament de les Universitats Públiques.

D'altra banda, l’FP s'ha vist afectada per l'augment de les taxes: una FP de grau superior costa 480€, i una de grau mitjà entre 120€ i 220€ de mitjana. A més, trobem les noves taxes de la PAU que suposen una barrera econòmica més per accedir a l'educació superior.

Cada vegada sembla més evident que la crisi és una excusa més per privatitzar i desmantellar el sistema públic educatiu, ja que mentre es rescaten bancs, es retalla en alguna cosa tan imprescindible com el dret a l'educació. Per això aquesta vaga també reivindica la derogació de la LOMCE, que prossegueix implantant-se, malgrat haver estat rebutjada per la gran majoria de la comunitat educativa i pel Congrés dels Diputats en diverses ocasions.

Hi ha sobrades raons perquè Esquerra Unida impulsi i participi activament d’aquesta vaga general i unitària el 9M, convocada per tots els sectors de la comunitat educativa i recolzada pels sindicats CCOO, UGT, CGT i STES; els Moviments de Renovació Pedagògica; la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (CEAPA); el Sindicat d'Estudiants (ES); la Federació d'Associacions d'Estudiants Progressistes (FAEST); Estudiants en Moviment i el Front d'Estudiants. 

Esquerra de Menorca-Esquerra Unida crida a secundar la vaga i a participar en les convocatòries del proper 9 de Març. La lluita és el camí. 

Avui més que mai: LOMCE NO! EDUCACIÓ PÚBLICA DE TOTES I PER TOTES!